Home

MESENENE GIS FORNYET MAKT

Offentlig eller privat velgjører, mesenenes inflytelsestrang er tilbake, etter 400 år i skjul, kan det virke som.

 

Materiell vs immateriell kunst

Magne Furuholmen er i vinden, i går debuterte han som cabaret-sjef med Apparatjik i Grieghallen under Festspillene som han er styreleder for, neste torsdag åpner han sin egen keramiske skulpturpark, Nordens største, på Fornebu, Røkke finansierer.

Furuholmen mener selv han gjør det bedre som billedkunstner enn musiker, Kunstbevegelsen mener at det er musiker han først og fremst er hyllet for, kunsten kommer i annen rekke.

 

Om å etterlate seg spor

Men virketrang er en viktig kraft som han får ros for å la realisere og utfolde.

Det gjenstår å se skultpturparken som åpner 9.6 på Fornebu, vi gleder oss.

Er det realistisk å forvente et grøntanlegg og friluftsområde som Vigelands-parken, eller stanser sammenligningen ved det kvantitative aspektet, antall skulpturer og dets høyde og omfang?

Summen for parken er hemmelig, men det ble dyrere enn først tenkt, sier Aker til Aftenposten.

 

665dafb3-a52b-41ed-bbd4-0e71ef14e2ce

Foto: Aftenposten

 

Megalomant?

«På oppdrag fra Kjell Inge Røkke og Aker har Furuholmen laget den største samlingen skulpturarbeider av en norsk enkeltkunstner siden Gustav Vigeland.» er innfallsvinkelen til Aftenposten om nyheten.

Hva sier det om kunstneren Furuholmen, og hva sier det om Aker som kurator.

Nærmere 50 keramiske enkeltelementer, deriblant verdens to største krukker på seks meter, to krukker på tre meter, 12 søyler på mellom to og fire meter og et tolv meter langt keramisk relieff, skal bære den over ti mål store parken ved det nye hovedkvarteret til industrikonsernet, sier avisen.

 

Huskunstner

Furuholmen har tidligere tegnet seil til Røkkes seilbåt og en 12 m høy figur utenfor hytten hans.

Furuholmen sier til Aftenposten at han ikke har lavet «en høflig park».

Men initiativet virker ellers overmåte pk, hvis man ser det i perspektiv.

Sammenligningsvis kunne det vært mer relevant å nevne Ringnes-anlegget på Ekeberg, som mesen-initiert prosjekt, uten offentlig utlyst konkurranse i forkant?

 

Apparatjik

Furuholmen opptrådte nylig med Apparatjik for det danske nasjonalmuseet, men ellers har ikke gruppen hatt mange opptredener siden 2013.

Gjenforening med a-ha, og billedkunst-karrieren krever sitt, skulpturene er brent i Danmark, en aktiv karriere innebærer mye reising.

 

Litteratur: 

http://www.aftenposten.no/osloby/Her-apner-den-storste-samlingen-skulpturarbeider-av-en-norsk-enkeltkunstner-siden-Gustav-Vigeland-198739b.html

Advertisements
Comments Off on Ingen høflig park?