Nei til jante

image

Ved at kunstner-statusen vokser blir man for stor for Norge

::::::::

Jantelov som utfordring for et samfunn – hvordan fungerer den i en globalisert verden? Danske analytikere kommer den norske almue til unsetning.

::::::::

Den danske litteraturforskeren Claus Elholm Andersen, som har tatt doktorgrad i Knausgårds bøker, sier til Dagsavisen at Knausgård er blitt for stor for Norge, og at han nå er et offer for janteloven.

I 2015 ble han den første som tok doktorgrad på Karl Ove Knausgårds litteratur. Andersen er lektor ved universitetet i Helsinki og gjesteforeleser ved universitetet i Los Angeles, der han blant annet underviser i Karl Ove Knausgårds litteratur for amerikanske studenter. Han har fulgt debatten om Knausgårds «Min kamp 6» i Vinduet og Dagsavisen den siste uka.

– I hele verden blir «Min kamp» mottatt som et mesterverk og diskutert som ett av de viktigste litterære verkene i det 21. århundre. Ved utgivelsen var mottagelsen positiv i Norge. Men nå er tendensen i Norge blitt: «Vi skal dukke ham», «Knausgård er ikke så stor som alle skal ha det til», mener Andersen. Hans doktoravhandlingen, «På vakt skal man være: Om litterariteten i Karl Ove Knausgårds ‘Min kamp’», ble utgitt i bokform i fjor

Internasjonal forskning

– Norge burde være landet med de beste forutsetninger for forskning og fortolkning av Knausgård, tvert imot er norske litteraturforskere stort sett fraværende i den internasjonale resepsjonen av Knausgård, mener Andersen. Det var han som tok initiativet til høstens symposium om «Min kamp» på Universitetet i Helsinki, med litteraturforskere fra flere land. Han redigerer nå en antologi fra symposiet, som skal komme til høsten.

– Det er litteraturforskere fra Danmark og nå også fra USA, som bidrar med nye lesninger og utvider forståelsen av Knausgård. I Norge har det etiske perspektivet vært det rådende i forskningen på Knausgård. Kanskje fordi det er så tett på, når Knausgård skriver om levende mennesker i Norge. Det perspektivet er relevant, men ikke det eneste, sier Andersen.

– Det femte bindet av «Min kamp» har nettopp kommet ut i USA og fått fantastiske kritikker. Det bør også komme fram i debatten. Men i Norge er det stadig «Knausgård er i problemer igjen», «Nå har Knausgård sagt noe om svenskene igjen» – sånn virker det på meg sett utenfra.

Norsk litteratur i NY

Denne helgen lanseres Knausgård sammen med den norske filmskaperen Trier på en norsk litteraturfestival i NY.

 

Litteratur:

http://www.dagbladet.no/2016/05/20/kultur/litteratur/usa/karl_ove_knausgard/frode_saugestad/44281805/

http://www.dagsavisen.no/kultur/karl-ove-knausgard-blir-rammet-av-janteloven-1.724909

Reklamer

Kommentarer er stengt.

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: