Home

00092589_87a5cck10af5bce576km6084

Regional-filosofi

 

En felles nordisk kultur?

Professor Gunnar Wetterberg sier til BT at han vil tilbake til en større regional-tankegang, eksempelvis illustrert ved den tidligere Kalmar-unionen.

Som nå ved å samle Norden til et rike, under da givetvis en nedarvet makthavende som kongelig, eller mer frittstående president?

Skulle da de nordiske landene la den øverste posisjonen gå på rundgang, som i et mini-EU?

 

Nordisk ministerråd

Wetterberg sitter i en gruppe i Nordisk ministerråd som skal diskutere bedre nordisk samarbeid, han mener fremtidens nordiske hovedstad er mer av virtuell art, med ulike funksjoner knyttet til ulike storbyer, som i Tyskland.

«Siden Wetterberg ga ut boken «Forbundsstaten Norden» i 2010 har han gjentatte ganger hevdet at Norden bør bli en forbundsstat. I januar startet han en lang debatt i den svenske avisen Dagens Nyheter under tittelen «Nordisk forbundsstat kan møte fremtidens kriser».

 

Nordiske strukturer

Denne kvelden har han tatt oss med på en historisk reise før han ender i økonomien.

– Samlet er Norden med sine 25 millioner mennesker verdens 10.- 12. største økonomi – før Russland og India, påpeker han, og legger til at timingen er god.

Stormaktene har trukket seg tilbake, britene truer med å trekke seg ut av EU, men ikke minst: Storebror Sverige er svekket. Nordmennene er rikere, danskene dyktigere og finnene bedre på forskning.», sier han i intervju med BT.

 

Litteratur:

http://www.bt.no/nyheter/Mannen-som-vil-samle-Norden-3581846.html

Foto: PICA. Symbolsk sett, danske Dronning Margrete som styrte Kalmar-unionen i sin tid til 1412, regnes historisk sett av Wetterberg for å være en av regionen Nordens beste regenter, under tittelen «fullmektig frue og husbond og hele Danmarks rikes formynder».  Kjolen på bildet tilhørte henne.

Reklamer
Kommentarer er skrudd av for Samler Norden?