Kunst-bevegelsen ønsker en god vår

God påske, hva legges i det?

God ferie? Hovedpersonen i påskeevangeliet gikk så og si i krigen de dagene, så hva er det som er bra?

Han ble sviktet fundamentalt av sine nærmeste, og gjenoppsto i løpet av få dager.

Det er en hard påkjenning må vite.

Ikke rart man behøver ferie, å ta alt dette innover seg kan lett bli litt mye.

Både for offeret og de rundt.

I Paris, da jeg var der i påsken med en venninne, gikk vi på gudstjeneste i en katolsk kirke påskemorgen, en av de vakreste kirkedagene, en metropol-kontinental liturgi generelt fylt av optimisme, håp og fremtid.

På et gitt tidspunkt klemte man hverandre, kirkegjengerne, de som satt på stolene rett foran snudde seg rundt, og alle hilste hverandre – raskt og formelt, rituelt, det opplevdes som en overraskende, men fin gest.

I NY, da vi besøkte flere kirker daglig i løpet av påsken, jeg og en venn, opplevde vi det vakre ved de ulike ritualene. Det var en berikende opplevelse, noen av de, særlig i en mer høykirkelig og konservativ kirke på øvre Manhattan, opplevdes det et særdeles vakkert rituale bestående av en prosesjon, med en Maria-skikkelse som utstrålings-messig og estetisk kunne virke som selve inkarnasjonen av henne.

Vi besøkte i løpet av den våren også jødiske synagoger og jødisk humoristisk stand-up comedian show, med referanser til Toraen.

Vi var uten sammenligning for øvrig også så heldig å få overvære Master-Class ved den hellige balletten ved Lincoln Centre, en Romeo og Julie innstudering av balkong-scenen, uforglemmelig.

I lett avsidesliggende Norge kan det være store forskjelller liturgisk på hva som vektlegges første påskedag. For de fleste er det oppstandelsen som ansees som et hovedanliggende, som ved 1.påskedag-gudstjenesten i Gamle Aker Kirke. Gleden over at han klarte seg, gikk videre, oppfylte profetiene lar seg feire med profesjonelle kulturinnslag som brusende vakkert orgelspill.

I en annen, mer pietistisk vest-norsk- protestantisk kirke legger man visst mer vekt på å fremheve første påskedag ikke som en dag fylt av jubel og fremtidshåp, men i stedet med fokus på å utdype svakeliggjørende aspekt ved Maria Magdalena-skikkelsen. En preken reduserer dette første troende vitnet til oppstandelsen ved i stedet å mistenkeliggjøre henne med et «kanskje var hun psyskisk ustabil, kriminell, prostituert», gud hjelpe, uttalelsen utpeker seg som intrigant, provinsiell, nær insulær i den store sammenheng.

Flere årtusen etter oppstandelsen, har man fremdeles ikke kommet til et høyere refleksjonsnivå? Det er formodentlig å riktig henge etter, tiden er kommet for en dannelsesreise. Hovedbudskapet i første påskedags-curriculum er først og fremst selve oppstandelsen, ikke å omtale de første vitnene i nedsettende ordelag.

Tilbake til påske-dagene, som kan anvendes til så mangt, eksamen, reiser, kne-operasjoner. Bygg opp de rundt deg, som du er glad i, slik taler den vest-norsk etablerte presten fra hjertet, det fungerer. Sviket, men også tilgivelsen tilhører påske-evangeliet, minner hun sine trofaste fan på.

::::::::

Heksa Avindsjuke, eventyret om den grønne, slemme heksen – den man aldri måtte bli som, er en historie som nøye ble innpodet av mor i vår familie i barndommen.

En Heksa Avindsjuke må motarbeides på alle måter, ellers tar hun innpass overalt. En Heksa Avindsjuke-kvalitet må aldri få dominere, innta en sentral posisjon i samfunnet, eller nær familie. Heksa Avindssjuke kan ikke være drivkraften bak handlinger, da er det kjørt.

Heksa Avindssjuke står i opposisjon til den livgivende kraften, den grønne misunnelsen var opphavet til det helvete som påsken i realiteten fortonte seg som for de involverte.

Det er et under at man overlevde.

Men nå er det over, det er vår. For mange er årstiden et symbol for sommertiden, innledet ved krokus- og løv-utspring, havearbeid.

For mitt vedkommende er det performance i Roma og Kina som står for tur.

Kunstbevegelsen ønsker for sine mange velmenende lesere, en fortsatt god vår.

Red.

 

Litteratur:

http://www.osloby.no/nyheter/Frykter-ekstraregning-pa-112-millioner-arlig-for-Oslos-mange-trossamfunn-8404415.html

 

 

 

 

 

Reklamer

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: