Home

Tilsynelatende forsiktig verdiøkning

I 2001 ble Ferdinand Finnes samling posthumt trykket i et masse-opplag, uten tillatelse. Finne selv avled nyttårsaften 1999.

I 2015 skriver Dagsavisen samlingen opp, i svært pene ordelag.

Tilsynelatende helt rett frem, men ikke ved at det er en sammenheng mellom Dagsavisens kritiker Lars Elton og Finnes samlings-administrative Thore Elton i sin tid.

Samlerne av mange Finner kan glede seg etter Dagsavisens brå, ut av det blå-heder i 2015, hans navn har vel knapt vært nevnt i seriøse kunstnerkretser siden det fatale i 2001. Dagsavisen-artikkelen vil uten tvil kunne øke fortjenesten på omsetningen av de etterhvert mange verkene, fler enn kunstneren selv faktisk utgav og signerte.

Bortsett fra at denslags faktisk er faux pas.

 

Markeds manipulasjon?

Dagsavisen 5.9.15: «Kontrasten til en annen folkelig og svært populær kunstner er stor. Ferdinand Finne (1910–1999) opplevde stor suksess i moden alder, og folk sto i kø for å se utstillingene hans. Men til forskjell fra Pushwagner opererte Finne med moderate priser selv om han kunne solgt grafikken mye dyrere. Han hadde et ønske om at flest mulig skulle ha råd til å kjøpe kunsten hans. Etter at han døde nyttårsaften 1999 har prisene i annenhåndsmarkedet sunket noe eller holdt seg på omtrentlig samme nivå. Det er liten grunn til å tro at Pushwagners nyere grafikk vil holde prisen.»

Problemet er at i samme Dagsavisen-artikkel som sitatet er hentet fra, hvor øvrige kunstnere som Pushwagner og HM Dronning Sonja nedskrives og omtales som for kjendisbetont til å tåle markedets svingninger, det kan vitne om uheldig, forsøksvis manipulasjon av et segment av kunstmarkedet, egnet til å villede publikum.

Det er en trist skjebne,  for en som i kraft av seg selv var en habil og vel selgende kunstner.

Hva en uskyldig kunstner kan bli utsatt for av grådige mennesker i nettverkene rundt dem.

 

Litteratur:

http://www.dagsavisen.no/kultur/kjendiseriet-i-kulturlivet-1.392349

http://www.dagbladet.no/kultur/2001/03/31/250461.html

http://www.dagbladet.no/kultur/2000/09/28/221047.html

Reklamer
Kommentarer er skrudd av for Skriver opp Finnes verdi?